Tästä kaikki alkoi

Mannerheimintie 43A:ssa on pieni liiketila, jonka näyteikkunaa käytetään kristillisten ajatusten levittämiseen Mannerheimintiellä liikkujien iloksi.
Liiketila sijaitsee Mannerheimintien ja Nordenskjöldinkadun risteyksen tuntumassa.
Liiketilaan vastapäätä on raitiovaunupysäkki.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kutakuinkin jokainen raitiovaunu joutuu pysähtymään liiketilan vieressä.
Risteyksessä olevat liikennevalot myös hidastavat liikennettä ja pysäyttävät sen koko ajan.
Mannerheimintie on todella vilkaasti liikennöity väylä. Pelkästään julkisen liikenteen busseja ja raitiovaunuja menee liiketilan ikkunan vierestä yli 2000 arkipäivisin. Viikonloppuisinkin liikenne on vilkasta.
Suurinosa kulkijoista liikkuu kuitenkin henkilöautoilla.
Liiketilan sijainti on siis kaikin puolin todella hyvä minkä tahansa viestin välittämiseen suurille ihmisjoukoille.
Liiketilan näyteikkuna on noin 205 cm korkea ja 186 cm leveä. Liiketilan ulkopuolella on reilun metrin korkuinen ja vajaat 70 cm kokoinen valomainoskyltti, joka näkyy kauas.

15.3.2008 Laitoimme Mannerheimintie 43 A:ssa sijaitsevan liiketilan mainoskylttiin uuden logon: musta kysymysmerkki valkoisella pohjalla. Liiketilan näyteikkunaan laitettiin suuri koko ikkunan korkuinen valkoinen kysymysmerkki, sekä pienempiä kysymysmerkkejä näyteikkunaan, oven ikkunaan sekä näyteikkunatasolle liiketilan sisäpuolelle.
Kysymysmerkillä pyritään kuvaamaan sitä, että meillä kaikilla on kysymyksiä, joita pohdimme. Moniin kysymyksiin ei koskaan löydy varmoja vastauksia. Asioita on silti hyvä pohtia.
Katukuva on täynnä varmoja vastauksia: ”Osta tämä, tämä on juuri sellainen tuote, jota tarvitset, tämä on paras jne…”.
Näyteikkunat ovat varmoja vastauksia tulvillaan. Tuollaiseen maailmaan mahtuu kyllä yksi ikkuna, jossa ei yritetäkään antaa varmoja vastauksia, jossa ei yritetä saada ihmisten rahoja, jossa ennemminkin kysytään ja pohditaan elämän peruskysymyksiä käyttäen apuvälineenä pääsääntöisesti Raamatun tekstejä. Ikkunaan tulevia tekstejä suunniteltaessa on hyvä pitää mielessä liiketilan logo: kysymysmerkki.
Tekstien liimaaja ja kadunkulkija ovat samalla viivalla. Teksti on tarkoitettu samalla tavalla molemmille. Raamattu ei ole vain uskovaiseksi-itsensä-uskovan-ihmisen kirja, vaan tämä kirja on jokaisen yhteistä omaisuutta.

Ikkunatekstien lukijoiden määrää on vaikea arvioida. Jos oletetaan, että keskimäärin noin 4 henkilöä arkisin per julkinen kulkuneuvo katsoo ulos ja lukee lyhyehkön ikkunatekstin, tästä saataisiin jo 10.000 lukukertaa. Viikonloppuisin hivenen vähemmän. Kun tähän vielä lisää henkilöautot ja jalankulkijat, lukijoiden määrä kenties ainakin tuplaantuu.
Tämä taitaa olla aika tehokasta katuevankeliointia, jolla saavutetaan suuria joukkoja.
Ikkunatekstit varmasti puhuttelevat monesti myös tekstin ikkunalle laittajaa.
5 cm korkuinen teksti jo näkyy riittävän hyvin. Pienin käyttämämme kirjainkoko tällä hetkellä on 7 cm korkea. Tavallisesti käytämme kuitenkin tätäkin suurempia kirjaimia.

Huhtikuun 2008 alussa sain laitettua jonkinlaisia verhoja näyteikkunatilan taakse, joka kummasti paransi näyteikkunan esteettistä puolta.

Tämän jälkeen raamatuntekstejä onkin pidetty esillä monilla muillakin ikkunoilla. Joissain ikkunoissa käsin leikatuin kirjaimin ja toisissa ikkunoissa raamatuntekstijulisteiden muodossa.

Mannerheimintie 43 A liiketilan näyteikkunassa olleita tekstejä eri vuosilta:

2008

2009

2010

2011

Täällä muutamia valokuvia Mannerheimintie 43 A:n raamattuikkunasta.