Epäonnistunut projekti nimeltä ’Raamattu lyhtypylväisiin’

Tarkoitukseni on etsiä erilaisia kustannustehokkaita tapoja tuoda raamatuntekstejä sinne, missä ihmiset päivittäin liikkuvat. Mahdollisia kanavia tekstien esilläpitämiseen on lukemattomia. Nämä kanavat pitää kuitenkin etsiä. Tämä etsimistyö on monesti haasteellista ja aikaa vievää puuhastelua.

Itsekukin meistä on huomannut, että tienvarsilla on lyhtypylväisiin kiinnitettyjä metallikehikoita, joissa on suuria kaksipuoleisia mainosjulisteita. Kerran mieleeni tuli ajatus, että voisikohan raamatuntekstit tuoda pysyvästi lyhtypylväisiin edullisella hinnalla. Helpointa tietysti olisi, jos tilaisi lyhtypylväskampanjan joltain ulkomainostilaa myyvältä yritykseltä. Lyhytaikaisessa tekstien esilläpitämisessä ulkomainosyhtiöltä tilattu kampanja lieneekin paras vaihtoehto. Jos haluaa tekstit pysyvästi katukuvaan, täytyy löytyä kustannustehokkaampia tapoja.

Ryhdyin etsimään tietoja lyhtypylväsmainonnasta. Minulle selvisi, että mm. Espoon ja Vantaan kaupunki vuokraa varsin edullisesti lyhtypylväitä mainostarkoituksiin pitkillä vuokrasopimuksilla. Tein paljon erilaista selvitystyötä. Lopulta alkoi näyttää siltä, että vuokraisin Vantaan kaupungilta useampia lyhtypylväitä, joihin kiinnitetään metallikehikko, johon julisteen/mainoksen voi kiinnittää. Ongelmana tietysti oli se, että mistä saisin näitä mainoskehikkoja pylväisiin. Näytti siltä, että tähän ongelmaan löytyi ratkaisu. Kävimme kiertelemässä Vantaata ja merkitsin paperille ylös ne pylväät, jotka olisin kiinnostunut kaupungilta vuokraamaan pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Ennen, kuin mainokset olisivat pylväissä, täytyisi siis vielä selvittää, millaisiin levyihin julisteet kiinnitetään ja kuinka, mistä näitä levyjä saa ja että millä tekniikalla tulisimme julisteet pylväissä oleviin kehikoihin laittamaan ja missä säilyttäisimme kaikkea sitä tavaramäärää, jota tässä toiminnassa tarvitaan jne. Ajatuksena oli, että julisteita vaihdettaisiin pylväissä muutaman kerran vuodessa, eli ei kovin usein.

Kuten totesin, näytti siltä, että ’metallikehikot pylväisiin’ -osaprojekti hoituu kivuttomasti. Sitten kävikin niin, että ’metallikehikot pylväisiin’ -osaprojektin kanssa tulikin suurenluokan haasteita ja se ei edennytkään, kuten olin ajatellut. Jotta olisin voinut jatkaa projektia, minun olisi pitänyt löytää uusi paikka, josta saan metallikehikot. Edullisia metallipajoja on olemassa, jotka mielellään tekevät kehikoita. Minun olisi vain pitänyt kertoa, millaisia kehikoita halutaan. Sen jälkeen pitäisi löytää jostain joku innokas vapaaehtoinen taikka jokin yritys, jolta olisin ostanut kehikkojen kiinnityspalvelun pylväisiin. Alkoi näyttää siltä, että sopivan metallikehikkomallin löytäminen ja kehikkojen kiinnitysasioiden järjestäminen, ja muutamien muiden selvitettävien asioiden hoitaminen vaatisi valtavan määrän aikaa, joten päätin sillä erää luopua projektista. Käyn töissä ja koska kotona on isiä tarvitseva pikkupoika, katsoin, että tällä erää en pysty tätä projektia viemään loppuun, koska sen loppuun vieminen vaatii liikaa aikaa.

Projektin kariutuminen tietysti vähän harmitti, koska tarjolla olisi ollut erittäin edullista mainostilaa. Vaatii monia monia työtunteja jotta päästään tilanteeseen, että kehikot ja julisteet ovat valaisinpylväissä. Jos julisteet on saatu pylväisiin, sen jälkeen on jo helpompaa: silloin tällöin tapahtuva julistevaihto ei ole enää kovin ylivoimainen ja aikaa vievä asia.

Jos jään joskus työttämäksi, tai jos joku/joitakuita muita innostuisi kanssani tähän projektiin, ehkä tämäkin haave vielä joskus toteutuu. Hyvää tässä on se, että jos tätä projektia joskus jatketaan, ei enää tarvitse tyhjästä lähteä liikkelle. Monia projektin kannalta tärkeitä palasia on jo koossa.

Kyösti Karjalainen