Paatunut

Onko teidän sydämenne paatunut?, kysyy Jeesus (Mark. 8:17).
Ovikello soi. Avaan oven. Oven takana on kaksi naista. Toinen heistä avaa Raamatun ja lukee minulle sieltä pienen tekstinpätkän. Kuuntelen tekstin. Jonkin ajan kuluttua naiset lähtevät pois. Pian tiedostan, että en kunnolla muista, mitä minulle luettiin. Raamatunteksti taisi solahtaa minussa kuuroille korville. Joku vartavasten tuli ja luki minulle Jumalan sanaa ja minä suhtauduin asiaan välinpitämättömästi. Samanlaisen penseyden ja paatuneisuuden suhteessa Jumalan sanaan olen huomannut itsessäni monesti ennenkin. Seuraavaksi lainaan Raamatusta muutamia tekstejä, joka kuvailevat kaltaisiani ihmisiä.

’…Opetuslapset olivat hämmästyksestä suunniltaan. Sekään, mitä leiville tapahtui, ei ollut avannut heidän silmiään. Niin paatuneet heidän sydämensä olivat’ (Mark. 6:51-52).
’…paatunut on tämän kansan sydän, vain vaivoin he kuulevat korvillaan …’ (Matt. 13:15).
’Mutta nyt, koska olet penseä, etkä ole palava etkä kylmä, olen minä oksentava sinut suustani ulos’ (Ilm. 3:16).

Joissain yhteyksissä koen Jumalan sanan minua kovasti myös puhuttelevan. Osa minusta on paatunut enemmän, osa vähemmän.

Ei tuo teksti minua puhuttele, olenhan kuullut/lukenut sen jo niin monta kertaa.’ Tuohon tapaan jotkut uskovaiset tuttavani kertovat, kun näytän heille valokuvia julkisilla paikoilla olleista raamatunteksteistä. Paatuneisuus suhteessa raamatunteksteihin on yleinen ilmiö.

Julkisille paikoille on aina joka puolelle ripusteltu valtavat määrät kaupallisia mainoksia, koska mainostajat uskovat niillä olevan jotain merkitystä. Mainostajat haluavat tuoda mainoksensa sinne, missä ihmisetkin ovat. Raamatuntekstejä julkisilla paikoilla ei näy siksi, että emme usko, että maksaa vaivaa tuoda niitä sinne. Ihminenhän harrastaa sellaista toimintaa, mihin ihminen oikeasti uskoo.

Hyvä uutinen on se, että Kristuksen ristinkuoleman tähden myös tuo jokahetkinen paatuneisuuden/penseyden syntimmekin on laitettu Kristuksen syyksi ja näinollen Jeesukseen uskovat ovat saaneet senkin anteeksi. Tätä uutista kannattaa pitää esillä.

Köpi

ps. http://www.raamattu.info/tyopaikat