Täyttäkää astiat vedellä

Jotkut uskovat, että Raamatussa vesi symbolisoi Jumalan sanaa. Sitä en tiedä, onko Jumalalla sama käsitys asiasta. Voi hyvinkin olla. Tässä kirjoitelmassani lähden kuitenkin siitä oletuksesta, että vesi ikäänkuin kuvaa Jumalan sanaa.

Viimeviikolla junassa istuessani luin Johanneksen evankeliumista kertomusta Kaanaan häistä. Jeesus oli mukana hääjuhlassa. Viini loppui kesken. Juhlatalossa oli kuusi tyhjää kivistä vesiastiaa. Jeesus halusi pelastaa tilanteen. Hän sanoi palvelijoille: ”Täyttäkää astiat vedellä”. Astiat täytettiin vedellä ja vesi muuttui hyväksi viiniksi.

Sanat ”Täyttäkää astiat vedellä” jollain lailla pysäyttivät minut ja samalla minulle alkoi muodostua uusi tulkinta tälle tekstille. Tämä oli Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko, joten jo se tekee tästä tapahtumasta erityisen merkityksellisen. Vesi kuvaa Jumalan sanaa. Ainakin uskovaisten piirissä astian uskotaan symbolisoivan ihmistä. Kuusi on ihmisen luku, näin jotkut ymmärtävät, joten senkin johdosta astiat voisivat kuvata ihmisiä.
Jeesus käski täyttää kaikki astiat vedellä. Oletan tässä vielä, että vesi oli puhdasta.

Ehkäpä Jeesus tänäänkin sanoo, että ”Täyttäkää astiat vedellä”, eli että viekää puhdas Jumalan sana jokaiseen sellaiseen paikkaan, missä ihmiset liikkuvat, jotta ihmiset voisivat täyttyä Jumalan sanalla. Jeesus sitten hoitaa loput. ”Puhtaalla Jumalan sanalla” tarkoitan tässä raamatuntekstiä sellaisenaan, ilman tekstin selitystä. Meidän tehtävämme on täyttää astiat vedellä ja samalla yrittää olla muuttamatta sitä viiniksi.

Suomi on täynnä paikoja, joihin voi laillisesti kiinnittää raamatuntekstejä näkyviin. Raamattu on olemassa, Jumalakin on, astioiden vedellä täyttäjistä (=tekstien esille viejistä) on pulaa.

Köpi

ps. http://www.raamattu.info/tyopaikat/